Het Universum heeft vast iets mooiers voor mij in petto. Naast zoeken naar een nieuwe baan is het enige dat ik hoef te doen erop vertrouwen dat alles goed komt.

Alles komt goed.
Althans, daarvan was ik kort geleden nog overtuigd, toen bleek dat ik een van de uitverkorenen was om het kantoorpand te mogen moeten verlaten. Inmiddels ben ik nog maar een paar weken verwijderd van een officiële status als WW-er. Zou dat de juiste benaming zijn, WW-er? Ik ben nog niet helemaal thuis in dat jargon.

Met enig gevoel van schaamte heb ik mij uiteindelijk toch bij het UWV aangemeld, virtueel dan. Met de vraag of ik over een paar weken wellicht ook een WW-uitkering mag ontvangen. Vroeger, toen we nog op houten banden reden, kon je bij het UWV nog tegenover iemand van vlees en bloed zitten om je verhaal te doen. Over hoe het was gekomen, dat jij hier nu je hand op kwam houden. Wellicht was het gevoel van schaamte dan nog groter geweest, dat durf ik niet te zeggen.
Het moment dat ik ‘uitkering aanvragen’ aanklikte, werd ik spontaan een beetje misselijk. Was ik niet degene die er van overtuigd was dat als je wilde werken er werk voor je was? Inmiddels moet ik deze mening enigszins bijstellen.
In de periode dat ik net ‘op straat stond’ was ik ervan overtuigd dat ik geen uitkering zou hoeven aanvragen. Ik zou binnen no-time weer aan het werk zijn. Maar helaas, ook ‘no-time’ vliegt zo voorbij.

Natuurlijk kan ik er niets aan doen dat ik op straat sta. Mijn functie was boventallig. Of ikzelf wellicht? Daar wil ik vanaf zijn. Überhaupt wil ik er vanaf zijn. Van dat gevoel er niet meer toe te doen, zo zonder werk. Alsof je je status ontleent aan een functie die je uitoefent. Ik weet dat het niet zo is, maar voer innerlijk nog een strijd tussen weten en voelen. Wilde ik juist meer naar mijn gevoel gaan luisteren, op momenten als deze moet ik tóch rationeel blijven.

Graag zou ik weer even willen geloven dat het Universum dat doet, dat het juiste voor mij is, op dit moment. Maar stiekem hoop ik dat ik een baan vind, vóór ik mezelf WW-er zal moeten noemen.